banner-3-1920x400

Welke lichtkleur voor mijn LED panelen?

LED Panelen zijn verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. Deze kleur bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling of beleving van de ruimte die u gaat verlichten. Door uw bestaande TL verlichting te vervangen voor LED panelen bespaart u natuurlijk al enorm op de energie, maar welke lichtkleur is nu in welke situatie het juiste advies? Een LED geeft in de basis altijd blauw licht. Hier bovenop wordt een kleine gele kleurstof toegevoegd; het zogenoemde fosfor. Door de samenstelling van deze stof, en de kleur aan te passen kan er naar gelang worden gemixt vanaf 2200 tot ca 6500K. In de LED panelen wordt voornamelijk uitgegaan van LED's vanaf 3000K tot 6000K.

Wanneer de LED's in de fabriek worden voorzien van de fosfor laag ontstaan er uiteraard verschillen. De LED's die qua uiteindelijke kleur het meest dicht bij elkaar komen worden samen in 1 BIN gevoegd, hoe hoogwaardiger de LED bepaalt dus mede de inkoopprijs. Bij een hele ruime BIN marge kan het voorkomen dat kleurverschillen zichtbaar worden terwijl de panelen uit 1 reeks komen. Het menselijk oog ziet kleurverschillen vanaf zo'n 200K, dat betekend dat een lichtkleur van 3000K best 2900 tot 3100K kan zijn. Hoe duurder de LED des te kleiner wordt dit verschil. U kunt stellen dat een 5000K LED dus een dunnere fosfor laag heeft dan een 2000K LED. Hierdoor is de efficiënte van de LED in een koudere lichtkleur vaak hoger.

Wilt u de lichtkleur van uw paneel pas beslissen als u de lampen in huis heeft? Ook dat kan, kies dan voor ons DEKRA gecertificeerde Multicolor LED Paneel. Dit paneel heeft een kleine switch, en u kunt gemakkelijk instellen welke van de 3 lichtkleuren het best bij u past!

Welke kleuren zijn er?

lichtkleuren van led panelen

In de meeste gevallen is 3000K een keus die een aangenaam en prettige ambiance geeft in een ruimte. Veel kantoren zijn van oudsher al uitgevoerd in 3000K in de TL situatie, en deze lichtkleur kunt u dan ook goed vergelijken met de LED variant. Bent u echter van plan het kantoor een wat "frissere" en strakkere uitstraling mee te geven, dan wordt tegenwoordig 4000K steeds vaker toegepast. Het hangt echt van de ruimte en de sfeer af die u wilt bereiken. In een magazijnruimte is 4000K sowieso altijd een prettige lichtkleur.

Wanneer 5700K of Daglichtkleur?

De panelen met een lichtkleur boven de 5000K worden vaak alleen toegepast in specialistische ruimtes zoals bij de tandarts, dokterspraktijk of op plekken waar extra lichtbeleving nodig is. We zien met dit licht precies dezelfde kleuren als bij de 3000K variant, mits de CRI waarde evenhoog is. Vaak is CRI80 bij een paneel standaard en ook een minimale eis voor kantooromgevingen. De kleur die het licht uitstraalt heeft dus niets te maken met de kleuren die gereflecteerd worden (en die we kunnen zien), maar meer met de beleving van de ruimte. "Cosy warm, Neutraal wit of Daglicht ervaring."

Liever lichtadvies voor uw ruimte?

Met Lightsale geven wij professioneel advies en nemen bovenstaande punten allemaal duidelijk mee. Deze lichtadviezen zijn niet gratis, maar u neemt een dienst af waarmee u bij iedere lichtspeciaalzaak de juiste verlichting kunt bestellen. Bij Lightsale wordt voor het advies een symbolisch bedrag berekend en ontvangt u naast het lichtontwerp ook een duidelijke prijsopgaaf met competitieve prijzen, voor professionele producten.